OSHO – Un Buddha va fi intotdeauna inteles gresit (interviu subtitrat)

osho-un-buddha-va-fi-mereu-inteles-gresit

„Un Buddha e predestinat sa fie inteles gresit. Daca un Buddha nu este inteles gresit atunci el nu este un Buddha deloc.

De ce este asa?

Pentru ca Buddha traieste intr-o stare care transcede mintea, si noi traim in mintea noastra. Sa traduci ceva de dincolo de minte este cel mai imposibil lucru din lume. Nu poate fi facut, de altfel fiecare Buddha a incercat sa o faca. Asta de asemenea este inevitabil,nici un Buddha nu il poate evita.

Buddha trebuie sa spuna ne-spusul, trebuie sa exprime inexpresibilul,trebuie sa defineasca indefinibilul.Trebuie sa faca acest act absurd,pentru ca in momentul in care transcede mintea apare marea compasiune. Poate vedea oameni impiedicandu-se in intuneric, poate vedea oameni suferind inutil, construind propriile lor cosmaruri, construind propriul lor iad si scufundandu-se in iaduri create de ei insisi.

Cum poate el, sa nu simta compasiune? Si in momentul in care apare compasiunea el vrea sa le spuna ca „Asta este propria voastra creatie”… ca „Puteti iesi afara din ea,exista o iesire, exista o stare ce o transcede; viata nu este ceea ce credeti voi ca este.”Voi ganditi despre viata exact ca si cum gandeste un orb despre lumina. Orbul se poate gandi la lumina,isi poate face o parere dar nu va putea niciodata sa ajunga la o concluzie adevarata. Concluziile sale pot fi foarte logice, dar totusi, ele vor fi lipsite de experienta.

Lumina este o experienta. Nu ai nevoie de logica pentru asta, ceea ce ai nevoie sunt ochi.Buddha are ochi. Si ochii ii obtii numai cand ai trecut dincolo de minte, cand ai devenit un martor al mintii; cand ai atins o stare mai inalta decat psihologia: cand stii ca tu nu esti gandurile tale, corpul tau; cand stii ca tu esti doar cunoasterea, energia care reflecta, energia care este capabila sa vada – ca tu esti vederea pura”

Intregul interviu este aici:

Partea 1:

Partea 2:

 

Te-ar mai putea interesa si:

4 comentarii la „OSHO – Un Buddha va fi intotdeauna inteles gresit (interviu subtitrat)

  1. Pingback: Invata ca esti uitand ca esti – Marius Chirila

  2. Pingback: Gangaji – Cine esti tu cu adevarat? – Marius Chirila

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s